Az inaktivitás hatása a kalóriaegyensúlyra

Az inaktivitás hatása a kalóriaegyensúlyra

Az inaktivitás vagy a mozgásszegény életmód az egyik legjelentősebb tényező, amely negatívan befolyásolja a kalóriaegyensúlyt és az általános egészséget. A modern életmódban egyre több időt töltünk ülve, a gépek által segítve, és ezen fizikai inaktivitásnak komoly hatása lehet a testünkben lejátszódó folyamatokra. A mozgás és a kalóriaegyensúly közötti összefüggés megértése kulcsfontosságú az egészséges életmód fenntartásához.

Az inaktivitás következtében az energiaszükséglet csökken. Amikor nem mozgunk, az elégetett kalóriamennyiség alacsonyabb, és ezáltal az egész napos kalóriaszükségletünk is csökken. Azok, akik gyakran vagy munkakörükből adódóan gyakran ülnek, sokkal kevesebb kalóriát égetnek el, mint aktív életmódot élő társaik. Ha az étrend nem módosul és igazodik a csökkentett kalóriaigényhez képest, akkor ez nyilvánvalóan testsúly gyarapodáshoz vezet.

Az egészséges kalóriaegyensúly fenntartása kulcsfontosságú a testtömeg szabályozásához. A bevitt kalóriák és az elégetett kalóriák közötti egyensúly fenntartása lehetővé teszi a testsúly stabilizálását. Ha valaki több kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget, hízni fog, valamint ha többet éget el, mint amennyit bevisz, testsúlycsökkenés következik be.
Az étrendünk makró tápanyagokból áll: szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból. Az aktív és inaktív életmódot folytatóknak egyaránt fontos odafigyelniük ezek megfelelő eloszlására a napi étrendjükben.

Dr.Nemes Orsolya Sarolt

Táplálkozási tanácsadás - Sporttáplálkozás CrossFit level 1 edző