Koleszterin

egészséges életmód esztergom

Szeretne többet megtudni az aktuális koleszterin szintjéről? És a magas koleszterinszint kezelésének lehetséges módjáról? Első lépésként javasoljuk, hogy kérjen időpontot a következő laborvizsgálatra, majd kérje belgyógyászunk kiértékelését! 

Koleszterin

A koleszterin egy szteránvázas vegyület, minden emberi sejtben megtalálható és minden sejt előállítja, de jellemzően a májban termelődik. A sejtmembrán alkotó eleme, ennek fluiditásáért felel, de hormon előanyag, illetve az epesavak szintézisének prekurzora.
Sajátossága, hogy endogén (szervezeten belül ) elő állítják a sejtjeink, de lebontani már nem képesek, ezért biotranszformációs mechanizmusok szükségesek a koleszterin szint szabályozásához.  Ez a folyamat az epesav termelődés, amely jelentős tisztító hatással szabályozza a kiürülését a szervezetből.

Egy ideális szabályozás feltételezi az endogén szintézis (belső termelődés/előállítás)és az epesav termelődés egyensúlyat, de elbillentheti a táplálékkal bevitt exogén (külső, szervezeten kívüli, forrásból származó) koleszterin. 
A jelenkori zsiranyagcsere betegségek gyakoriságat tekintve, ill.a cukoranyagcsere betegségek talaján kialakuló komplexebb metabolikus szindróma statisztikák nyilvánvalóvá tették, hogy a koleszterin kérdés nem egy vállrándítással elintézendő üggyé vállt. 

Az erek falában képes lerakodni, ezek belvilágát szűkíti, megváltoztatja a vér áramlasi dinamikáját és a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikófaktorát robbanásszerűén megemeli.

A koleszterin szint meghatározása gyakorlatilag egy keresztmetszetet ad a máj működéséről, vizsgálata rutin labor spektrofotometria.

A lipidháztartás vizsgálata nem önmagában a koleszterinszintet vizsgálja csak, hanem a vérben keringő koleszterin szállító molekulák-a lipoproteinek-alapján elkülönítve, egymáshoz viszonyított számbeli megoszlásukat is.
Összkoleszterin: amennyiben a megtermelt és bevitt koleszterin mennyisége túlságosan megnövekedik ez a periférián kering és az erek falába lerakódik, ateromás plakkokat képez DE tüneteket nem produkál. Társbetegségek mind pl. diabétesz, elhizás vagy veseproblémák ezt még inkább felerősitik.
Ideális tratomány: 5mmol/l
Magas összkoleszterin amennyiben magas triglicerid szinttel párosul akkor a metabolikus szindróma, a népbetegségnek számitó zsirmáj kialakulása igencsak valószínű. ( a triglicerid irányadó értéke 2mmol/l alatti, de nagy rizikójú egyéneknél lehet alacsonyabb.
A keringő lipidek összmennyisége és egymáshoz viszonyított aránya alapján felállítható egy kardiovaszkuláris rizikóskála: összkoleszterin, trigliceridek, HDL azaz High Density Lipoprotein-a „jó” koleszterin, illetve az LDL azaz Low Density Lipoprotein, a „rossz koleszterin.
– alacsony rizikójú csoport:5,2mmol/l
– közepes kockázat:6,4mmol/l
– magas:6,4 fölött
A tudomány mai állása szerint az alacsony koleszterinszint nem jelent egészséügyi kockázatot, a magas viszont kifejezetten és hatványozottan emeli azt. 

Magas koleszterinszint lehetséges okai: leginkább a helytelen életmód és táplálkozás, szedentarizmus, (ülő, mozgásszegény életmód) alkoholfogyasztás, egyes anyagcserebetegségek, családi hiperkoleszterinemia, dohányzás.

Dr.Nemes Orsolya Sarolt

Táplálkozási tanácsadás - Sporttáplálkozás CrossFit level 1 edző