Cukrok és a diabétesz

Cukrok és a diabétesz

Cukrok és a diabétesz – Miért fontos a cukorfogyasztás csökkentése?

Étkezési cukor a szacharóz cukornádból vagy répából előállított kristályos szerkezetű édesítő.
Régebben privilégium volt és az elit társadalmi rendek fogyasztották csak, manapság elterjedt, olcsó és az élelmiszeripar sok esetben kihasználja addiktív tulajdonságait.

Lényegében minden cukorfajta élettanilag hasonlóan hat az emberi szervezetre. (répacukor, nádcukor, fruktóz, laktóz, juhar)
Jelenleg az elhízás, diabétesz (II-es típusú, ami mindig szerzett) fő kiváltója.

A cukorbevitelre a szervezet mindig azonos módon válaszol – inzulintermeléssel. Minél többször cukrot-szénhidrátot fogyasztunk, annál többször a hasnyálmirigy inzulinválaszt ad rá.

Ha ez társul mozgásszegény életmóddal, stresszel, dohányzással stb. kialakul a inzulinrezisztencia majd a diabétesz.
Természetesen az inzulinrezisztenciára genetikai hajlam is létezik, de a gyújtózsinór mindig az életmód.
Ismerjük a betegség kialakulásának feltételeit, a súlyosbodását fokozó tényezőket és az összes megelőzési lehetőséget, illetve a visszafordítását lehetővé tevő életmódbeli változásokat is.

Gyakorlatilag egyéni döntés, hogy monitorozzuk a vércukorszintünket, egyénileg vagy labordiagnosztikai keretek között, tájékozódjunk, figyeljünk magunkra, főleg ha a rizikócsoportba tartozunk.
A normál vércukorszint éhgyomri nem több mint 5 mmol/l, de a 4,8 mmol/l lenne inkább az ideális tartomány.

Rizikó csoportok:

• elhízás a családtagok körében (hasra hízás)
• anyai terhességi diabétesz
• gyermekkori elhízás, esetleg extrém soványság
• születési súly: 4 kg felett

Tünetek:

• ciklus szabálytalanság
• férfiaknál pocakosodás, magas vérnyomás
• rossz alvás
• hasra hízás
• rövid ideig tartó koplalásra rosszullét, szédülés
• ingerlékenység
• látászavar
• remegés, izzadás, fejfájás

Tetszett a cikk? Ossza meg mielőbb! És olvassa el az alábbi tartalmainkat is:

 

inzulinrezisztencia táplálálkozás esztergom

Összegezve:

• olvassuk el a feldolgozott élelmiszerek címkéjét – ismerjük meg az összetevők természetét és élettani hatásait
• monitorozzuk a vércukrunkat olcsó, egyszerű gyors vizsgálat
óriási segítséget nyújt a hogyan továbbról
• válasszuk a nehezebb, tudatosabb döntéseket mind a betegséget és a rossz életminőséget
• konzultáljunk szakemberrel, ha bármilyen kérdésünk felmerül

Mert az vagy, amit megeszel!

Táplálkozási tanácsadással segíthetünk Önnek is!