A Cirkadián ritmus

cirkadián ritmus egészséges életmód esztergom

A Cirkadián ritmus

Cirkadián Ritmus: A biológiai óra, ami irányít


A “cirkadián” kifejezés eredete a latin “circa diem” kifejezésből származik, ami azt jelenti “körülbelül egy nap”. Ezt a belső biológiai órát használják az élőlények, hogy szinkronizálják magukat a nappal és az éjszaka változásával,  ez nemcsak azt szabályozza hogy, mikor ébredünk és mikor megyünk aludni, hanem a hormontermelésünket is irányítja.

A reggeli órákban a kortizol hormon termelődik a legnagyobb mennyiségben. A kortizol egy stresszhormonként ismert szteroid, amelynek szintje reggel emelkedik, hogy felkészítse a szervezetet a napi kihívásokra. Emellett a kortizol segít fenntartani az éberséget és a figyelmet.

A délutáni órákban a kortizol szintje csökken, miközben a melatonin szintje kezd emelkedni. A melatonin egy másik szteroid hormon, de ellentétben a kortizollal, ez “alváshormonként” funkcionál. A melatonin segít a relaxációban és az alvásra való felkészülésben. Ezért sokak számára ismerős érzet az álmosság mely ebéd után jelentkezik.

Az esti órákban a melatonin szintje tovább nő, és az emberi test elkezdi lelassítani a tevékenységeit. Az alvás fokozatosan beköszönt, és a melatonin segít mélyen elaludni és pihenni. Az alvás során egy másik fontos hormon, a növekedési hormon is aktíválódik. Ez a hormon felelős a sejtek regenerálódásáért és a testünk javításáért.

A cirkadián ritmusnak jelentős hatása van az egészségünkre. A cirkadián ritmus zavara, például a műszakváltó munka, az időzóna-váltás vagy az éjszakai műszak, vezethet alvászavarokhoz és egy sor egyéb problémához. Azonban ha megfelelően figyelünk oda a cirkadián ritmusunkra, azzal hozzájárulunk az általános jólétünkhöz és egészségünkhöz.
Rendszeres alvási szokások kialakításával és a megfelelő fényviszonyok megteremtésével támogathatjuk ezt a belső órát, és javíthatjuk általános közérzetünket.

Ismerjék meg munkatársainkat

Dr.Nemes Orsolya Sarolt

Táplálkozási tanácsadás - Sporttáplálkozás CrossFit level 1 edző