Labordiagnosztika - Táplálékintolerancia vizsgálat (46, 108 tápanyag)
Táplálékintolerancia vizsgálat (46,108 tápanyag)
Az IgG reakciók (ételintolerancia) sokkal gyakoribbak, mint az IgE reakciók (ételallergia).
Az IgG reakciók hosszú idő alatt alakulnak ki.
Számos krónikus betegség tünetei javíthatóak ezen élelmiszereknek a kivezetésével.
Nincs Immunreakció – van immunreakció:
Az allergia immunreakcióval jár, amelyben az immunrendszer túlzottan reagál az élelmiszerre. Az immunrendszer allergénnek tekinti az adott anyagot, és antitesteket termel, amik különböző vegyületek (például hisztamin) felszabadulásához vezetnek és tüneteket okoznak.
A táplálékintolerancia esetén nincs immunreakció, hanem az egyén az élelmiszerre adott nem megfelelő immunválasz miatt tapasztal panaszokat.
A betegség oka a bél falának zavart funkciója.
A fokozott permeabilitás (áteresztő képesség), esetén a részlegesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe kerülnek és az aktiválódó immunrendszer által termelt IgG típusú ellenanyagok vezetnek a különböző tünetek megjelenéséhez.
A kialakulásához hozzájárulhat:
- bélflóra megváltozása
- hyperaciditás
- egyoldalú táplálkozás
- gyógyszeres kezelés
- fertőzések
- tartósítószerek
- alkohol, nikotin
- stressz
Az ezekre kialakult immunválasz gyulladást okozhat, mely krónikussá válik az egész szervezetben.
Tünetek:
hasmenés, székrekedés, gyomorpanaszok, hányinger, migrén, ízületi rendellenességek, koncentrációhiány, bőrbetegségek és súlyproblémák.
Ezek a tünetek sokszor csak az étkezés után több idővel (órák, napok) később jelentkeznek, így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem mindig egyértelmű.
A tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére eliminációs diéta javasolt, azoknak az élelmiszereknek a kizárásával, mely a legmagasabb IgG értéket mutatta.
46 táplálékspecifikus IgG:
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)
108 táplálékspecifikus IgG:
Mintavétel előtti teendők:
árpa, gliadin/glutén, zab, rozs, tönkölybúza, búza, hajdina, kukorica, köles, rizs, marhahús, csirkehús, bárányhús, sertéshús, pulykahús, tehéntej, tojássárgája, tojásfehérje, kecsketej és sajt, juhtej és sajt, joghurt, padlizsán, cékla, kaliforniai paprika, édesburgonya, csicseriborsó, kinoa, salátakeverék (fejessaláta és jégsaláta), madársaláta, brokkoli, sárgarépa, zeller, chili, uborka, torma, póréhagyma és metélőhagyma, olajbogyó, vöröshagyma és mogyoróhagyma, burgonya, vöröskáposzta, paradicsom, fehér répa, cukkini, articsóka, spárga, spenót, bab keverék (fehérbab, zöldbab, tarkabab), zöldborsó, szójabab, lencse, lenmag, alma, sárgabarack, banán, cseresznye, szőlőkeverék (vörös szóló, fehér szőlő, mazsola), kiwi, citrom, nektarin, narancs, ananász, eper, görögdinnye, körte, szilva, grapefruit, őszibarack, datolya, bazsalikom, kakukkfű, fahéj, fokhagyma, mustármag, szerecsendió, oregánó, petrezselyem, mák, rozmaring, bors (fekete/fehér), vanília, mandula, kesudió, kakaóbab, mogyoró, földimogyoró, pisztácia, szezámmag, napraforgómag, dió, kókusz, gomba (laska,csiperke,shitake,rókagomba,vargánya,tinorú), lazac, tonhal, kagyló, garnélarák keverék, szardella/ajóka, kardhal, pisztráng, nyelvhal, tőkehal, folyami rák, disznóparéj, élesztő keverék (sütőélesztő,sörélesztő), méz, kávé, fekete tea, menta keverék (borsmenta,fodormenta)
A vizsgálatot éhgyomorra szükséges elvégezni, miszerint a vérvételt megelőző 12 órában étkezni nem javallott. Víz fogyasztása megengedett.
Nyitvatartási idő
Hétfő - Péntek: 7.00 - 20:00
(bejelentkezés alapján)
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Munkatársaink kivételesen képzettek és segítenek minden orvosi kérdésben.
Ismerjék meg munkatársainkat
Rácz Lívia
Klinikai laboratóriumi szakasszisztens
Dr.Király Andrea
Belgyógyász szakorvos
MarkoMedical
Kapcsolat felvétel
Bármilyen általános vagy orvosi kérdéssel forduljon bizalommal recepciósunkhoz.