Labordiagnosztika - Nutritív allergia vizsgálat allergén spec IgE
Nutritív allergia vizsgálat allergén spec IgE
Az IgE táplálékallergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos ételekre.
Az IgE típusú antitestek szerepet játszanak az allergiás reakciók kialakulásában.
Amikor valaki IgE táplálékallergiában szenved, az immunrendszer túlzott mennyiségű IgE antitestet termel, melyek hozzákapcsolódhatnak a szervezetben található egyéb sejtekhez, amelyek hisztamint és más vegyi anyagokat szabadítanak fel.
Nincs Immunreakció – van immunreakció:
Az allergia immunreakcióval jár, amelyben az immunrendszer túlzottan reagál az élelmiszerre. Az immunrendszer allergénnek tekinti az adott anyagot, és antitesteket termel, amelyek különböző vegyületek (például hisztamin) felszabadulásához vezetnek, amelyek a tüneteket okozzák.
A táplálékintolerancia esetén nincs immunreakció, hanem a szervezet az élelmiszerre adott nem megfelelő válasz következtében tapasztal panaszokat.
A leggyakoribb tünetek:
hasmenés, székrekedés, gyomorpanaszok, hányinger, migrén, ízületi rendellenességek, koncentrációhiány, bőrbetegségek és súlyproblémák.
Fontos megjegyezni, hogy az IgE táplálékallergia súlyossága változó lehet. Néhány ember csak enyhe tüneteket tapasztal, míg másoknál súlyos akár életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, amelyek anafilaxiának neveznek. Az anafilaxia egy sürgősségi állapot, amely az egész testet érinti, és azonnali orvosi ellátást igényel.
Eredmény: 7-9 munkanap
Nutritív 26 allergén:
földimogyoró, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, búza, zab, kukorica, szezámmag, hajdina, tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, szója, narancs, alma, banán, őszibarack, paradicsom,sárgarépa, burgonya, fokhagyma, kiwi, mustár, mango, ananász
Nutritív 9 allergén (húsok):
tőkehal, garnélarák, kék kagyló, tonhal, lazac, disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús
Nutritív teljes allergén (35):
földimogyoró, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, búza, zab, kukorica, szezámmag, hajdina, tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, szója, narancs, alma, banán, őszibarack, paradicsom,sárgarépa, burgonya, fokhagyma, kiwi, mustár, mango, ananász, tőkehal, garnélarák, kék kagyló, tonhal, lazac, disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús
Mintavétel előtti teendők:
A vizsgálatot éhgyomorra szükséges elvégezni, miszerint a vérvételt megelőző 12 órában étkezni nem javallott. Víz fogyasztása megengedett.
Nyitvatartási idő
Hétfő - Péntek: 7.00 - 20:00
(bejelentkezés alapján)
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
Munkatársaink kivételesen képzettek és segítenek minden orvosi kérdésben.
Ismerjék meg munkatársainkat
Rácz Lívia
Klinikai laboratóriumi szakasszisztens
Dr.Király Andrea
Belgyógyász szakorvos
MarkoMedical
Kapcsolat felvétel
Bármilyen általános vagy orvosi kérdéssel forduljon bizalommal recepciósunkhoz.