myBIOME™ teszt – a bél mikrobiom metagenomikai elemzése

Mybiome bélvizsgálat egészséges bélrendszer labordiagnosztika

myBIOME™ teszt – a bél mikrobiom metagenomikai elemzése

A myBIOME™ teszt egy olyan vizsgálat, amely részletesen elemezi a bélrendszer mikrobiomját, kis mennyiségű székletmintából kiindulva.

A teszt eredményei részletes leírást nyújtanak a baktériumok, archeák, gombák és vírusok jelenlétéről a bélben, valamint ezek hatásairól a szervezet egészségi állapotára.
A különlegessége abban rejlik, hogy személyre szabott prebiotikum listát és táplálkozási tanácsadást is nyújt, célja pedig az optimális bél mikrobiom működés elérése.

Mit nevezünk bélmikrobiomnak?

A bélmikrobiom a bélrendszerben található mikroorganizmusok, mint például baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikrobiális entitások kollektív elnevezése. Ezek a mikroorganizmusok egy összetett ökoszisztémát alkotnak a béltraktusban. A bélmikrobiom rendkívül fontos szerepet játszik az emésztésben, az immunrendszer működésében, a tápanyagok felszívódásában és egyes hormonok termelésében.

Milyen betegségek hátterében állhat a nem jól működő bélmikrobiom?

  • Irritábilis bélszindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek (IBD)
  • Különböző anyagcsere zavarok (elhízás, diabétesz stb.)
  • Szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás
  • Neurodegeneratív betegségek
  • Mentális betegségek, neuropszichiátriai tünetek
  • Emésztőrendszeri panaszok: nem szűnő hasmenés, székrekedés, puffadás és túlzott flatulencia

Mit jelent, hogy metagenom szekvenálás?

A myBIOME™ teszt alkalmazza a metagenom szekvenálási technikát, melyet teljes genom vagy „shotgun” DNS-szekvenálásnak is neveznek. Ezen eljárás során a bélben élő összes baktérium és sejt teljes DNS-állományát elemzik. Ennek eredményeként nem csupán a mikrobiom összetétele derül ki (azaz, hogy milyen baktériumok alkotják), hanem feltárul a kimutatott baktériumok működése is. Ezáltal megismerhető a mikrobiom hatása és befolyása az emberi szervezet egészének egészségi állapotára.

Miről tájékoztat az elkészült lelet?

Mikrobiális diverzitás:
A mikrobiom változatos és különféle. Ez egy egészségügyi mutató, amely a bélben élő mikrobiom változatosságát és mennyiségét jellemzi. Általában egy magasabb diverzitási érték jó egészségi állapottal társul.

Mikrobiális funkciók és anyagcseretermékek:
A bél mikrobiom genomi analízise, amely meghatározza, hogy a bélben élő baktériumok milyen anyagcseretermékeket állítanak elő vagy fogyasztanak el. A myBIOME-teszt jelenleg 25 ilyen alapvető funkciót elemez, mindegyike kulcsfontosságú paraméter az egészség szempontjából.

Legfontosabb fajok:
Az egészség szempontjából legfontosabb előnyös illetve ártalmas baktérium fajok külön jellemzése.

Mintaösszetétel: a székletben található DNS nagy részét (kb. 99%) a mikroorganizmusok saját örökítőanyaga teszi ki, és általában csak elenyésző hányada (kb. 1%) az emberi DNS. Magasabb emberi DNS arány közvetett módon valamilyen gyomor-bélrendszeri betegségre utalhat.

Mikrobiom emésztőképessége
Személyre szabott tanácsadás

Szakértői konzultáció

FONTOS tudnivalók!

A myBIOME™ teszt önmagában nem diagnosztikai eljárás, csupán részletes információkat nyújt a bél mikrobiom állapotáról. Ha bármilyen lehetséges betegséget jelez, mindig szükséges azt megerősíteni az arra szakosodott orvosi vizsgálatokkal. A myBIOME-teszt nem kínál információt különböző táplálék intoleranciákról, az emésztőrendszer általános működéséről, az immunrendszer állapotáról és annak a mikrobiommal való kapcsolatáról, vagy az autoimmun és daganatos megbetegedésekről.

Mintavétel előtti teendők:

Önmintavételes székletminta. A kit szerint levett önmintavételes székletminta a Markomplex Medical vérvételi pontján adható le. 

Eredménykiadás: 6 hét

Mybiome teszt

169.000 Forint

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 7.00 - 20:00
(bejelentkezés alapján)
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Munkatársaink kivételesen képzettek és segítenek minden orvosi kérdésben.

Ismerjék meg munkatársainkat

Rácz Lívia labordiagnosztika vérvétel

Rácz Lívia

Klinikai laboratóriumi szakasszisztens

Dr.Király Andrea

Belgyógyász szakorvos