Életmódunk csapdájában:

A rejtőzködő ellenség, a metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma

Magyarországon és világszerte egyre többen szenvednek a metabolikus szindróma nevű egészségügyi állapottól, amely szívbetegségekhez, stroke-hoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. Az orvosok szerint a modern életmód és a rossz étkezési szokások járulnak hozzá leginkább ennek a kórformának a terjedéséhez.

A metabolikus szindróma nem egyetlen betegség, hanem több kockázati tényező együttes megjelenése, amelyek jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A fő jelek között szerepel a hasi elhízás, magas vércukorszint, magas vérnyomás és a káros koleszterinszint.

Életünk a tét „Egyre több embert érint Magyarországon is a metabolikus szindróma, és sajnos sokan nem is tudnak róla, míg komolyabb egészségügyi problémák nem jelentkeznek” – mondja Dr. Kovács Béla, a Semmelweis Egyetem docense. „Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal, mint a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, csökkenthető a kockázat.”

A statisztikák riasztóak A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar lakosság közel 25%-a küzd metabolikus szindrómával, és a számok évről évre növekednek.

Mit tehetünk?

  • Kerüljük a cukrozott italokat és a magas cukortartalmú ételeket.
  • Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű termékeket.
  • Rendszeresen végezzünk testmozgást, heti több alkalommal.
  • Kerüljük a dohányzást és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

Dr.Nemes Orsolya Sarolt

Táplálkozási tanácsadás - Sporttáplálkozás CrossFit level 1 edző