A tojás egy szuper élelmiszer!

A tojás egy szuperélelmiszer

Sajnos a 90-es években egy megalapozatlan és tudománytalan hipotézis terjedt el a köztudatban a tojás egészségtelen mivoltáról,
melyet érdemes és célszerű most azonnal elfelejteni, mert:

A tojás kiváló tápanyag tartalmú élelmiszer, mely értékes forrása az esszenciális zsírsavaknak, mint az omega-3, amelyek elősegítik a szív egészségét és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Egy átlagos méretű tojás körülbelül 70 kalóriát tartalmaz, és több mint 6 gramm magas minőségű fehérjét biztosít, ami létfontosságú a szövetek növekedéséhez.

Ezenkívül a tojás kitűnő forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak és riboflavinnak- B2-vitamin-, melyek fontos szerepet játszanak az energia termelésében és az idegrendszer egészségének fenntartásában, továbbá jelentős A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, Foszfor, Jód, Biotin- forrás.

Emellett a tojások lutein és zeaxantin nevű antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez, és csökkentik bizonyos szemproblémák, például a makuladegeneráció kockázatát.

A tojás egyik legfontosabb tápanyaga a kolin, (B8 vitamin) amely kulcsfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez. A kolin hiánya összefüggésbe hozható a memória romlásával és az idegrendszeri megbetegedésekkel.

Az ördög a részletekben rejlik!
Mindig az élelmiszer társítások és a makrotápanyag arány eltolódásban keresendő a metabolikus kórkéek eredete.


Összességében a tojás rendkívül tápláló és sokoldalú élelmiszer, amely számos létfontosságú
tápanyagot biztosít az egészséges táplálkozáshoz.

Ismerjék meg munkatársainkat

Dr.Nemes Orsolya Sarolt

Táplálkozási tanácsadás - Sporttáplálkozás CrossFit level 1 edző